Waarom een plaatselijke makelaar

Waarom is een lokale makelaar in een dorp beter dan een makelaar van buiten af of een internet makelaar.

20190315 Op Zuid vv

De woningmarkt is oververhit en dan druk ik me nog rustig uit. In het mooie Scherpenzeel staan momenteel nog twee woningen te koop. Voor de beeldvorming. In 2016 hadden wij als kantoor zelf 106 huizen in de verkoop en werden we gekscherend verzamelaar genoemd. Hoe anders is het nu we vijf tot zes jaar verder zijn. Vlak voor de kerst verkochten wij onze laatste woning. Gelukkig komen er wel weer wat nieuwe woningen aan. Maar van 106 naar 0 woningen is toch wel bijzonder. We kunnen ons zelf ook een schouderklopje gegeven en zeggen, wauw wij zijn echt goed, wij verkopen alles. In zekere zin klopt dat wel, maar we hebben wel een golf van Tsunami-achtige proporties waar wij op mee surfen. Kortom van de ene huizencrisis met diverse dieptepunten en een overschot aan woningen naar de ander woningcrisis met veelal qua prijs hoogtepunten en een te kort aan woningen. Het kan verkeren in nog geen zeven jaar tijd. Ik ben dan ook benieuwd wat er de komende zeven jaar gaat gebeuren.

Door het tekort aan woningen zie je ook dat diverse makelaars hun vleugels uitslaan naar regio’s waar ze eigenlijk helemaal niet bekend zijn. Maar ja de agenda op kantoor moet gevuld worden en om dan een keer een half uur te moeten rijden voor een kijkdag bijvoorbeeld dat is prima in te plannen. Ook wij doen daar aan mee en zijn zeker niet roomser dan de paus. Maar als verkoper zou je je wel kunnen afvragen of je dan ook te maken hebt met een betrokken makelaar die alle ins,- en outs van je woning, maar ook van je woonomgeving kent. Kan die wat vertellen over de buurt, wat zijn de pluspunten van het mooie Scherpenzeel. Is Scherpenzeel nou echt bible-belt of hoe gaan de inwoners met elkaar om. Ik zie veel kerken en ook veel sportvelden. Ik zie een leuk centrum, maar is dat nou echt oud en waarom die Delftse School stijl die ik overal terug zie. Kortom kan je makelaar een koper, die tegenwoordig ook vaak niet uit Scherpenzeel komt, het thuis gevoel geven en het dorp Scherpenzeel ook zo promoten dat je hier wil wonen. Stel je houdt van bossen ben je dan in Scherpenzeel aan het goede adres of kan je beter naar Amerongen of Maarn. Hoe zit met snelwegen, openbaar vervoer en voortgezet onderwijs? Wat voor basisscholen zijn er? Kortom allemaal vragen die een lokale makelaar feilloos weet te benoemen en op die manier je huis en de omgeving kan promoten.

Daarnaast kan je bijvoorbeeld van ons als makelaar verwachten dat wij ook een deel van onze inkomsten weer terug geven aan het dorp. Immers wij zijn ook afhankelijk van een levendig dorp met goede faciliteiten. Een voorbeeld is ons openlucht zwembad. Hoe uniek is dat . Wij dragen daar graag ons steentje aan bij. Kijk eens op de voetbalvelden, de sporthal, hockey, muziek en ga zo maar door. Als je voor een lokale makelaar kiest kies je er ook voor om de voorzieningen in stand te houden. Verhuis je zelf naar een andere regio dan kan je dat misschien wat minder interesseren. Maar blijf je in het dorp wonen, dan zou dat in mijn ogen ook bij je beslissing voor een makelaar mee moeten spelen. De internet makelaar of externe makelaar heeft daar geen baat bij. Die komt hier een woning verkopen en is snel weer vertrokken. Ik sluit niet uit dat die makelaar ook een goede opbrengst realiseert en dat je ook tevreden bent over de begeleiding. Sterker nog ik denk dat dat heel goed kan. Maar als het dorp je lief is kies dan voor een lokale partij. Zodat jouw kinderen kunnen genieten van alle voorzieningen die ons mooie dorp heeft. En ik durf hierbij ook te stellen dat wij vaak niet duurder zijn dan een andere partij, zeker zo’n goede dienstverlening hebben, die misschien door onze lokale betrokkenheid nog wel verder gaat en dat wij, net als veel lokale ondernemers, er voor zorgen dat wij een mooi dorp zijn en blijven.